Skip to content Skip to footer

Μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση Κινηματογραφικού/Λογοτεχνικού Έργου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά σεμιναριακών διαλέξεων με θέμα την «Μελέτη, ανάλυση, συζήτηση και αξιολόγηση κινηματογραφικών/ λογοτεχνιών έργων» που πραγματοποιήθηκαν  την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας, για το έργο HERMES«Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου», το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Οι διαλέξεις έλαβαν χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας, διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανοιχτών θεατρικών εργαστηρίων. Κατά τη διάρκειά τους οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τεχνικές μελέτης, ανάλυσης και αξιολόγησης ενός κινηματογραφικοί/λογοτεχνικού έργου.

Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων στις 13-04-22, ο Αρτινός σκηνοθέτης και παραγωγός Δρ. Γιάννης Κώστας, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στη γλώσσα του κινηματογράφου μέσα από τη γνωριμία με τα βασικά δομικά της στοιχεία, με τη βοήθεια παραδειγμάτων από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, παρακινώντας τους στην κριτική και δημιουργική εξερεύνηση των συμβάσεών τους. Ενθάρρυνε την προσωπική καλλιτεχνική έκφραση των εκπαιδευομένων με την εκτέλεση μικρών δημιουργικών ασκήσεων, για την καλύτερη κατανόηση των επιλογών που υπεισέρχονται στην οπτικοακουστική κατασκευή. Ολοκληρώνοντας, ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Match Point” του Woody Allen όπου ο εισηγητής Δρ. Γιάννης Κώστας, παρουσίασε άγνωστες πτυχές της.

Στις 14-04-2022, ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ξεκίνησε με την ανάλυση του κινηματογραφικού έργου, το οποίο προβλήθηκε στο Α’ μέρος. Παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες του έργου και τα μηνύματα του τελικού αποτελέσματος από τον Δρ. Γιάννη Κώστα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν κατά κύριο λόγο σε ταινίες με κεντρικό μήνυμα “ηθικά διλλήματα” που προκύπτουν, και να συζητήσουν μεταξύ τους απορίες και διαφωνίες που προέκυψαν.  Ολοκληρώνοντας τα σεμινάρια, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να:

  • κατανοούν την εξέλιξη και ετερογένεια της κινηματογραφικής τέχνης.
  • αναγνωρίζουν τα βασικά δομικά στοιχεία ενός κινηματογραφικού έργου, αιτιολογώντας τις επιλογές του δημιουργού του.
  • προτείνουν τις δικές τους λύσεις σε αισθητικά ζητήματα που σχετίζονται με την οπτικοακουστική αφήγηση, αναπτύσσοντας την προσωπική τους έκφραση.

 

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας HERMES καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τα μέλη του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους εκπαιδευόμενους για την συμμετοχή τους, καθώς και τον σκηνοθέτη και παραγωγό Δρ. Γιάννη Κώστα για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαλέξεις που μας χάρισε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES  http://hermes-culture.eu/ , επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.

KICLAB © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.